Parikymmentä vuotta tekemällä (ja virheistä) oppineena, sivutoimisena vapaana toimittajana olen oppinut jotain juttujen tarjoamisesta lehteen. Tässä muutamia vinkkejä vapaan toimittajan – eli freelancetoimittajan – urasta haaveileville.
- Lähesty juttuaiheillasi lehtien toimituspäällikköjä, toimitussihteereitä tai vaikkapa tuottajia (jos medialla on erilaisia teemaosioita, niillä voi olla omat tuottajat) sähköpostilla tai puhelimella. Itse suosin sähköpostia ja tarvittaessa soitan perään.
- Sähköpostin kirjoitusasun pitää olla hyvää ja asiallista suomen kieltä, joka on toivottavasti sanomattakin selvää. Tuttavallinen voit toki olla ja sähköpostin voi aloittaa vaikkapa tähän tyyliin: ”Hei Markku, tarjoaisin juttuideaa kissavideoiden vaikutuksesta mielenterveyteen”.
- Edellisestä kohdasta päästäänkin juttuideaan. Kissavideoiden vaikutus mielenterveyteen ei kerro kuitenkaan jutun näkökulmaa. Ovatko kyseessä hauskat nettivideot vai Teemu Mäen vähemmän hauskat kissavideot? Sinun pitää olla valmis kertomaan myös onko otsikon taustalla tutkittua faktatietoa vai haastatteletko juttuun kissavideoiden katsojia, jotka ovat kertoneet videoiden parantaneen heidän elämänlaatuaan ja mielenterveyttään?
- Kerro (hyvin) lyhyesti itsestäsi. Kerro vain tärkeimmät asiat jotka liittyvät erityisesti toimittajuuteesi. Laita joko liitteenä tai linkkinä ansioluettelosi (LinkedIn on oikein hyvä) sekä muutama linkki kirjoittamiisi juttuihin. Jos olet kirjoittanut blogia, niin sekin voi olla hyvä näyte kirjoitustaidoistasi. Jos taas blogisi on suosittu, voi sillä olla runsaastikin painoarvoa. Voit myös kirjoittaa hakemustasi varten artikkeleita, uutisia tai vaikkapa elokuva-arvosteluja, jotka ovat helposti luettavissa.
- Kerro jos osaat ottaa järjestelmäkameralla valokuvat juttuihin. Juttunäytteiden ohessa olisi hyvä nähdä osaamisesi valokuvaustaidoistasi.
- Jos hallitset videoiden kuvaamisen ja editoinnin, muista mainita tästäkin, sillä mediat tarvitsevat koko ajan enemmän moniosaajia. Äänenlaatu on muuten videoissa usein tärkeämpi tai ainakin yhtä tärkeä, kuin kuvanlaatu. Videohaastatteluja ei katsele pirukaan, vaikka kuva näyttäisi priimalta puheen ollessa samaan aikaan tunkkaista mössöä.
Vapaan toimittajan palkka, palkkiot ja sopimukset
- Vapaana toimittajana et usein pysty vaikuttamaan jutusta saatavan palkan tai palkkion suuruuteen, eikä aluksi välttämättä ole tarvettakaan, jos haluat kerätä kokemusta ja sisältöä ansioluetteloon. Joskus kuitenkin mediat voivat kysyä, mitä ehdotat itse palkkion suuruudeksi. Itse olen joskus tiedustellut lehden normaalitaksasta ja kertonut avoimesti, että minulla ei ole vielä kyseenomaisen lehden palkkioista kokemusta. Usein aikakauslehdet maksavat sanomalehtiä paremmin. Tosin sanomalehdet ovat usein maksaneet erikseen ottamistani valokuvista. Freet.fi -sivustolla on kerrottu (ammattimaisten) freelancetoimittajien tunti- ja päiväpalkkioista.
- Lue avustajasopimukset tarkoin. On sinun päätettävissäsi, suostutko usein tiukkoihinkin sopimuksiin. Joskus sopimuksessa juttusi ja kuvasi ostava mediayhtiö haluaa samaan hintaan kaikki taloudelliset oikeudet. Jos olet ottanut huikean kuvan tai kirjoittanut ällistyttävän jutun, yhtiö voi julkaista sen monta kertaa omistamissaan medioissa, etkä sinä saa tästä erillistä korvausta. Mutta jos allekirjoitat sopimuksen, tarkoittaa se sitä että olet hyväksynyt ehdot.
- Hyviä tapoja aloittaa ura ovat paikallislehdet, blogit ja eri alojen harrastajien verkkosivut. Useilla paikkakunnilla toimivat nuorten toimitukset, jotka voivat olla esimerkiksi sanomalehtien tai kunnallisen nuorisotyön ylläpitämiä.
- Älä usko pelkästään minua, vaan lue lisää esimerkiksi Journalisti.fi:stä, Juliaihminen-blogista, Anna-lehdestä ja Freetyön tietopankista.
Esa Linna
vapaatoimittaja.fi
-
kuvat: Pixabay