Julkaistu aiemmin Suur-Jyväskylän Lehdessä 12.6.2019
Videopalvelu Youtube ilmoitti kesäkuun alkupuolella poistavansa palvelustaan vihapuhetta sisältäviä videoita, holokaustin kieltävää materiaalia sekä muuta sisältöä, joissa ”kielletään hyvin dokumentoituja väkivaltaisia tapahtumia”.
Lähtöpassin saa myös sisältö, joiden mukaan jokin ryhmä on ylivertainen muihin nähden ja saa näin oikeutuksen tiettyjen ihmisryhmien syrjimiseen. Esimerkkinä annetaan natsi-ideologia.
Lisäksi Youtube poistaa suositusilmoituksia videoihin, joissa luvataan vakavien sairauksien parantuvan ihmelääkkeillä tai kerrotaan suoria valheita merkittävistä historiallisista tapahtumista. Tästä esimerkkinä palvelu mainitsee 11.9.2001 New Yorkissa tapahtuneet terrori-iskut.
Litteään maapalloon uskovat saavat myös vähemmän julkisuutta suositusten vähentämisen myötä. Youtuben suositussysteemi on Vice-median mukaan ollut pitkään kritiikin kohteena, sillä se on helpottanut radikalisoituneen sisällön löytymistä.
Youtuben sääntöjen tarkastus on aiheuttanut kiitosten lisäksi myös runsaasti vastareaktioita, sillä monet katsovat palvelun puuttuvan liian voimakkaasti sananvapauteen. Kritisoijilta unohtuu, että Youtuben omistava Google on yritys, joka voi itse päättää sisällön, mitä palvelussa jaellaan ja mitä ei.
Sananvapaus ei myöskään tarkoita sitä, että voi sanoa mitä tahansa ilman vastuuta ja seuraamuksia. Tämä ei tunnu olevan edelleenkään monille selvää, vaikka internetistä kaiken tietonsa hakevat voisivat tarkistaa sananvapauden määritelmän helposti Wikipediasta tai oikeusministeriön Finlex-palvelusta.
Youtube kertoo puolestaan vihapuheesta mukavan selkeästi: ”soveliaan sisällön rajat voivat olla häilyvät, mutta kaikki sellainen toiminta on kielletty, joka ensisijaisesti hyökkää jotain ihmisryhmää kohtaan”.
Toivottavasti kouluissa kerrotaan ja keskustellaan sananvapaudesta, sillä niin Ylilaudan ja Hommaforumin keskustelijoiden kuin suurten medioiden lukijoiden kommenttien perusteella ymmärrys on pahasti hakoteillä. Huolimatta keskustelijoiden iästä.
Kansallissosialistisen ideologian harjoittaminen ei Youtuben harjoittamaan sensuuriin lopu, sillä verkossa on muitakin videopalveluja. Radikaalit äärioikeistolaiset ovat löytäneet kodin jo BitChutesta. Youtubesta, Facebookista ja Twitteristä bannattu salaliittoteoreetikko Alex Jones on yksi heistä.
Maksujenvälitysyritys PayPal bannasi puolestaan BitChuten viime vuonna, joten siitä ei liene hetkeen Youtuben korvaajaksi näillä meriiteillä.
Ilman Youtubea sairaiden ideologioiden levittäminen valtavirtaan vaikeutuu joka tapauksessa huomattavasti, joten toivottavasti tämä on alkusoittoa sosiaalisten medioiden ja verkkopalveluiden vastuunottamiselle.
Kirjoittaja on mediakasvatukseen ja musiikkitoimintaan erikoistunut nuorisonohjaaja.2