Kolumni: Ei noista mitään tuu

Julkaistu aiemmin Suur-Jyväskylän lehdessä  18.4. 2018

Nuorempana soitin bändissä, jonka uskoimme luonnollisesti olevan vähintäänkin Suomen kovin. Itsetuntoa minulla oli reippaasti, mutta henkiselle kasvulleni oli tilausta.

Kerran olimme Oulussa rockin SM-kilpailujen karsinnoissa, jossa vedimme tapamme mukaan todella tiukan keikan lavaesiintymistä myöten. Yksi bändeistä oli lukiolaisten älykköporukka, joka näytti lähinnä säälittäviltä muniinpuhaltelijoilta. “Ei noista mitään tuu”, oli ensimmäinen ajatukseni ja uskoin vakuuttavan esiintymisemme vetoavan tuomaristoon. Joka tapauksessa pakkohan meidän oli edes parempia olla kuin tuo tekonokkela nössölauma. No, lukiolaisten yhtye oli lopulta tuomariston mielestä ehdottomasti paras

Time Flies Down by the Laiturissa 1995  Kolumni: Ei noista mitään tuu dbtl 300x161
Time Flies @ Down by the Panimo 1995. Allekirjoittanut keskellä.

Pari vuotta sen jälkeen olimme Turussa Down by the Laiturin oheistapahtumassa, jonne oli buukattu muitakin nousevia punkbändejä. Takahuoneessa meidän kanssa odotteli kaksi bändiä, jotka vaikuttivat samanlaisilta kenkiintuijottelijoilta kuin parin vuoden takaisen kilpailun lukiolaispoppoo. Niillä oli tyhmän näköiset hiukset ja hölmöt vaatteetkin taisivat olla 80-luvun alkupuolelta. Lisäksi bändien jäsenet olivat tajuttoman ujoja hiirulaisia. Ei noista mitään tuu. No, kyllä niistä muuten tuli ja toinen bändi on edelleen kasassa.

Kuinkas sitten kävikään?

Vanhempana ja viisaampana ei tule enää näin ajateltua, sillä historia on osoittanut mietteeni vääriksi. Onneksi osasin ottaa samalla opikseni, enkä jäänyt katkerana jupisemaan väärästä kohtelusta tai ihmisten huonosta musiikkimausta. Musiikkiala on sen verran yllätyksellistä, että seuraavaa kovaa juttua on lähes mahdotonta ennustaa. Se ei kuitenkaan tarkoita etteikö oma juttu voisi olla edelleen hyvä.  

Ei noista mitään tuu -ajattelua kannattaa välttää myös työelämässä. Nörtti oli joskus haukkumasana, mutta nörttejä ovat esimerkiksi Bill Gates ja Mark Zuckerberg. Molemmat ovat kritiikistä huolimatta muuttaneet maailmaa ja tienanneet hiukan rahaa siinä sivussa. Muita vähättelevä ajattelutapa saattaa olla myös vaarallista, josta hyvänä esimerkkinä on Yhdysvaltain nykyinen presidentti. Ei monikaan tosissaan uskonut, että nolojen tilanteiden mies Trump olisi joskus maailman vaikutusvaltaisimman valtion johtaja.

Niin joo. Rockin SM-kilpailun jatkoon menneen bändin nimi oli Absoluuttinen Nollapiste, joka sijoittui lopulta valtakunnallisen kilpailun viidenneksi (voittaja oli Anssi Kelan yhtye Pekka ja Susi). Typeristä sanoituksista vastuussa ollut laulaja Tommi Liimatta oli viime vuonna Finlandia-palkintoehdokkaana. Turkulaisessa takahuoneessa olemassaoloaan anteeksipyydelleet bändit olivat puolestaan Tehosekoitin ja Apulanta.  

Itsetuntoni on noista ajoista vain kasvanut ja nyt osaan jopa myöntää olevani väärässä.

Kirjoittaja on vapaa toimittaja sekä mediakasvatukseen ja musiikkitoimintaan erikoistunut nuorisonohjaaja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *